Hoe vraag ik een vergoeding aan voor mijn beroepsziekte?

Als u ziek bent en u professioneel bent blootgesteld geweest aan een beroepsrisico dat die ziekte kan veroorzaken, kunt u in aanmerking komen voor een schadevergoeding voor die beroepsziekte. Een voorbeeld: u hebt in een mijn gewerkt en lijdt nu aan stoflong (een ziekte die op de lijst staat).

Druk formulier 501 en formulier 503 af. Vul formulier 501 zelf in en laat formulier 503 invullen door een arts. Voeg eventueel medische bewijsstukken toe die vermeld staan op het formulier 503. Stuur vervolgens alle documenten naar Fedris.

Zodra Fedris de formulieren en medische bewijsstukken heeft ontvangen, maakt het een dossier aan dat een interne procedure zal doorlopen. U moet niets meer doen, tenzij Fedris u om bijkomende documenten vraagt of u oproept voor een medisch onderzoek.

Woont u in België maar meent u dat u een beroepsziekte hebt als gevolg van een beroepsrisico bij een buitenlandse werkgever? Dan moet u contact opnemen met de instantie die in dat land bevoegd is om vergoedingen voor beroepsziekten toe te kennen. Fedris kan enkel op vraag van die instantie een onderzoek uitvoeren.

 

Opgelet: vanaf 1 maart 2024 wordt COVID-19 niet meer erkend als beroepsziekte. U kan wel nog steeds een aanvraag indienen in het open systeem. Meer info